Digitale intervju - the do's and don'ts

digitalt-intervju2

Det er ingen nyhet at det digitale kontor er kommet for å bli. Når samfunnet åpner opp igjen vil man nok se tilbakekomsten av fysiske møter, vi mennesker foretrekker generelt denne kontakten, men samtidig vil digitale møter og intervjuer fortsatt ha en større plass i hverdagen enn før pandemien. Enten du liker det eller ikke. Villighet til endring er helt avgjørende, og dette valget må du ta helt selv. Velger du å ikke tilpasse deg til den digitale plattformen, vil du bli etterlatt mens fremgangen fortsetter.

Digitale møter anses som fleksibelt, effektivt (som regel) og praktisk. Samtidig er det ikke helt uten utfordringer å bruke disse plattformene. Vi har nok alle sett videoen som gikk viralt med advokaten som deltok på Zoom møte med et kattefilter:

Dette gav oss i Connect en svært god latter, noe sikkert mange andre også fikk, men samtidig dro det frem en utfordring som ofte dukker opp i digitale intervju.

Vi i Connect bruker Teams når vi sender ut invitasjon til digitale intervju, og har svært ofte støtt på kandidater som sliter med bruken. Vi har (til nå) ikke fått noen som har fått et uønsket filter, men vi har hatt noen som har hatt noe uprofesjonelle bakgrunner som de ikke har fått til å fjerne.

De mest vanlige feilene vi møter på er: 

 • Kandidaten finner ikke linken man skal klikke seg inn på for å delta på møtet
 • Kamera og/eller mikrofon fungerer ikke
 • Kandidaten vet ikke hvordan man slår av (eller på) mute funksjon
 • Kandidaten logger seg inn via mobiltelefon
 • Dårlig nettlinje

I tillegg til det tekniske opplever vi kandidater som;

 • Stiller til intervju i joggeklær
 • Ikke har en uforstyrret plass å sitte
 • Holder på med andre ting underveis

Våre tips
 

 • Gjør deg kjent med de forskjellige digitale plattformene. – Zoom, Teams og Google Meet er de mest vanlige. Du trenger ikke være bruksekspert, men det er en fordel å skjønne hvordan plattformene fungerer – hvordan endre bakgrunn og fjerne eventuelle kattefilter. 
 • Pass på at du har linken klar og vet hvor du skal gå inn i god tid før møtet starter. 
 • Ikke bruk mobiltelefon. – Det blir fort veldig mye bevegelse i kamera og vinkler som virker forstyrrende og dersom mottaker sitter på Teams vil bildet bli svært nært ansiktet slik at man kun ser deler av det. I tillegg er det forstyrrende dersom det tikker inn meldinger eller andre samtaler. Har du ikke laptop med kamera, anbefaler vi at du låner en for anledningen.
 • Sjekk alltid at kamera og mikrofon fungerer. – Dette er en svært vanlig utfordring vi støter på. Få en venn eller noen til å joine deg i et møte slik at du får sjekket at alt fungerer.
 • Sitt på en uforstyrret plass med god nettlinje. – Dersom du tar intervjuet hjemmefra, pass på at du får sitte uforstyrret i den tiden intervjuet varer og at nettlinjen i det rommet fungerer optimalt. Dette kan du fint sjekke samtidig som du sjekker kamera og mikrofon.
 • Plasser kamera slik at intervjuer ser det meste av overkroppen innenfor bildet. – Når vi kjører digitale intervjuer, mister vi de fleste fysiske tegnene vi observerer gjennom intervjuet. Kroppsspråket er en stor del av intervjuet som sier mye om deg som person, og det ønsker vi få mest mulig med inn i den digitale verdenen.
 • Kle og te deg som om du skal på fysisk intervju. – Det har ingenting å si at du sitter hjemme, du skal fortsatt i et profesjonelt møte. Kle deg til den rollen du intervjues for, legg bort forstyrrende elementer som f.eks mobiltelefonen og ha fokus på intervjuet.

Det er ikke så vanskelig å lykkes med digitale intervju dersom du gjør ditt for å eliminere så mange fallgruver som mulig. Klart, ting kan skje, men da er du i alle fall sikker på at du har gjort det du kan.

Lykke til.

Arbeidsledighet og valgmuligheter
Hvordan kan du som SMB bedrift forbedre ditt poten...

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://conrek.no/