Hvordan skal en CV se ut?

CV

Du tenker kanskje at å skrive CV er ganske straight forward? At det er en fast mal som bør brukes og mange regler på hvordan den skal se ut?

Vi har kommet over flere som gir tips om at personalia skal ha én fast plass på CVen og lignende, men dette stemmer nødvendigvis ikke. Dette er en tankegang som kanskje ikke helt henger med tiden. Det er på ingen måte feil med en slik stram linje, og du kan fint bruke en klassisk CV mal, samtidig er det viktig å huske at en CV skal fange oppmerksomheten til leseren. 

Profilering av deg selv på en tydelig måte, som fremhever de elementene arbeidsgiver er ute etter, er uten tvil en måte å tiltrekke denne oppmerksomheten

Det er viktig å skille seg ut, men det er og noen «regler», det er bare mer åpent enn mange kanskje tror.

Dersom det kommer mange søknader vil en rekrutterer eller en arbeidsgiver kanskje screene CVene først, før de ser på søknadene. Derfor kan det å ha en skreddersydd CV være viktig for å bli lagt merke til i mengden. Det er viktig å skille seg ut, men det er og noen «regler», det er bare mer åpent enn mange kanskje tror.

Under er noen av våre tips til hvordan gjøre din CV mer spisset.


1. Innhold; personalia, erfaring, utdannelse, kurs/sertifikater og verv, nøkkelegenskaper

Personalia er navn, fødselsdato, telefon, e-post og adresse.

Erfaring, utdannelse og kurs/verv skal stå kronologisk med siste først. Få med måned og år du jobbet/studerte der, sted samt kort hva stillingen/utdannelsen innebar. Det samme gjelder kurs/sertifikater og verv. Dersom du har lang arbeidserfaring, trenger du ikke ta med alt fra tenårene, det er ikke relevant så du kan fint skalere ned litt. 

Nøkkelegenskaper er dine sterkeste egenskaper og det som beskriver deg best. (Les mer om egenskaper her.)

Sett alt under hver sin overskrift/boks. Nøkkelegenskaper og personalia er noe alle har og skal fylle inn. Ikke la en overskrift stå tom, har du ikke noe å sette inn så dropper du hele elementet. 

Noen velger ta med interesser som et eget felt, og det er det ingenting i veien for. Er det dette som skiller om du får plass på en side eller to, så vurder viktigheten av å få det med.

2. Ha en god salgspitch/overskrift

En god salgspitch, eller overskrift, er ofte det som fanger blikket først. Dette skal være en oppsummering av deg rettet mot den bransjen eller jobben du søker inn mot. Eksempelvis: «Hardtarbeidende og lærevillig medarbeider med gode kommunikasjonsevner» Eller "Utdannet fagarbeider med høy produksjonsevne» eller «Kompetanserik salgsmedarbeider med bred erfaring og gode referanser»

Det er mange måter å skrive en overskrift på som kan fenge. Det viktigste er at den reflekterer deg og at du retter den mot bransjen, type yrke du søker, eller spesifikt mot en enkelt stilling.

3. Fremhev innhold

Ulike stillinger krever ulik erfaring og kompetanse. Det kommer helt an på hva arbeidsgiver ser etter. Dersom utdannelse er viktig, bør dette være noe av det første en ser. Er det erfaring som teller mest, bør dette være først. Samme innhold, bare ulik plassering av det. Her kan det være lurt å ha 3-4 forskjellige versjoner. Likt layout, men endre litt hvor du plasserer hva. Slik treffer du leseren mer spesifikt, og får frem nettopp det de søker etter.

4. Bruk helst bilde

Som regel vil det være en fordel med bilde på CVen din. Det du bør være svært oppmerksom på er at du bruker riktig type bilde. Aldri bruk selfies tatt på Snap eller bilder fra du gikk topptur i fjor sommer. Bildet skal være stilrent og ha et ryddig uttrykk. Da tenker vi på nøytral bakgrunn, rent og pent tøy, og at du smiler. Har du klipt deg kort, grodd skjegg, eller andre ting som endrer utseendet mye, er det på tide å bytte ut bilde. Tenk og på hvor gammelt bilde er. Helst bør bildet ikke være mer enn ett år før du bytter det ut. 

5. Gjør det oversiktlig og profesjonelt

All informasjon skal være enkelt å finne, og CVen skal være oversiktlig og lett å finne informasjon i. Hold deg til en side, men maks to dersom det blir for trangt på den ene. Pass på å bruke en mal eller et oppsett som ikke er for rotete, og separerer de forskjellige «boksene» på en ryddig måte. Unngå å bruke mange forskjellige farger, skrifttyper og lignende. Selv om du fint kan leke deg litt med CVen, så skal den fortsatt være profesjonell. Her gjelder KISS-prinsippet; Keep It Simple Stupid.

Portaler med fastlåst innhold

Vær obs på at mange arbeidsgivere og rekrutterere bruker egne verktøy/portaler hvor du kan legge inn full profil med samme innhold som en CV. 

De fleste av disse tillater og opplasting av filer. Skal du legge inn din profil i en database anbefaler vi at du gjør begge deler – både legger inn all erfaring og utdannelse mm i selve profilen, i tillegg til å laste opp CV. Selv om det for noen kanskje ikke har noe å si, så vil det alltids være en hel del andre som setter pris på dette.

Vi ønsker deg lykke til med CVen og jobbsøkingen.

10 tips til deg som ung arbeidssøker
På tide å tenke nytt

Related Posts

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://conrek.no/